Kako uporabljati svoj ženski ali moški princip za uspešno vodenje v podjetju

Jung je trdil, da ima vsak moški v svoji podzavesti tudi ženske lastnosti, ki ga imenujemo anima, ženska pa ima svoj moški del, ki ga imenujemo animus. Od tega, koliko smo s tem delom dejansko v stiku, pa je pomembno, da smo uspešni v zasebnem življenju in tudi v podjetništvu.

Na primer moški je v svoji moški zavesti lahko odločen, aktiven, ciljno usmerjen in logičen. Ko se njegova moškost izraža negativno, lahko postane gospodovalen, avtoritaren in neomajen v svojem prepričanju, lahko postane z oblastjo prevzet mačo tip in brutalno tekmovalen. V sebi pa nosi podzavestni ženski del (animo), ki se lahko izraža na pozitiven način, ko je on lahko sočuten, nežen, povezujoč, ljubezniv, ima občutek za estetiko, intuicijo itd. Po drugi strani pa se ta njegov podzavestni ženski del lahko izrazi na način, da postane muhast, sentimentalen, histeričen, posesiven, poženščen in prepirljiv. To se zgodi, ko moški ne želi ali noče sprejeti tega svojega ženskega dela, zato se običajno spusti v kakšna turbulentna razmerja ali zapusti svojo ženo in družino, njegovo razmišljanje se spremeni v stališča.

Nasprotno pa je ženska lahko v svoji zavestni naravi topla, nežna, sprejemajoča, ljubeča, empatična, potrpežljiva, povezovalna, sočutna, spodbujajoča ali, ko je njena ženskost na preizkušnji, lahko deluje histerična, nevrotična, jezljiva, prepirajoča ali pasivna, frfrasta ženska s šibko hrbtenico. V sebi pa nosi tudi ta podzavestni moški del (animus), ki se lahko izraža na pozitiven način, ki ženski pomaga, da začete stvari konča, izpelje, da je odločna, razmišlja razumsko, analitično, je močna, ciljno usmerjena. Če pa ta njena moškost ni na pravi način upoštevana, pa lahko postane agresivna, ima močna stališča, ki jih argumentira, je tekmovalna in gospodovalna

Pri vodenju v podjetjih imamo različne tipe vodenja, ki so lahko bolj ali manj uspešni. Pogosto je uspešnost vodenja odvisna od naše zmožnosti povezovanja s temi svojimi podzavestnimi vsebinami. Če upoštevamo oba vidika nas samih, nas bogatita, nam nudita širši razpon občutkov. Kadar pa nismo v stiku z njima, pa moramo ta stik poiskati, kajti posledice se odražajo na kakovosti našega življenja.

Na primer ženska, ki je pri svojem vodilnem stilu premehka, preveč posluša mnenja svojih podrejenih, se zaradi tega težko odloči za ukrepe in nanjo stiske podrejenih preveč vplivajo, s svojim načinom vodenja ne bo prišla daleč, ker jo bo vsaka malenkost spodnesla z zastavljene poti. Takšna ženska se bo morala povezati s svojim animusom (notranjim moškim), ki ji bo pomagal postaviti jasne cilje, ukrepe, kako do njih pridemo in posledice, če do njih ne pridemo, kajti brez njega jih ne bo dosegla.

Po drugi strani pa zelo avtoritaren vodilni, z jasno zastavljenimi cilji, potjo, naleti na nepričakovan spor med podrejenimi, ki ga sam ne razume in se mu zdi malenkosten ter nevreden izgubljanja časa. Če bo tak direktor vztrajal pri svojem ciljnem vodenju, nadzoru nad napredkom in sankcijami za neupoštevanje, vse, kar se bo zgodilo, bo prej ali slej prejel odpovedi najkakovostnejših delavk in delavcev, ki se niso čutili »slišane«. Očitali mu bodo, da so zanj le številke, da ga nikoli ne zanima, kdo so ti delavci, kaj potrebujejo zato, da bodo dobro delali itd. Če pa se bo ta vodilni uspel v takih trenutkih povezati s svojo animo, torej s svojim podzavestnim ženskim delom, bo mogoče sedel za petnajst minut z vsakim izmed gonilnih podrejenih, jih poslušal in razumel, kako sami vidijo napredek, potem je zmagal. Ne samo, da se bodo ljudje počutili sprejeti, slišani in upoštevani, ampak predvsem zanj ne bodo več le številke, ampak ljudje s čustvi ter občutki!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja