Kako se sprostiti?

V času največjega turističnega navala ljudje razmišljamo o svojih dopustniških načrtih. Kljub temu, da vse leto komaj pričakujemo svoj dopust, se včasih znajdemo pred izzivom, če se bomo sploh lahko sprostili.

Današnji svet v večini obvladuje razum in logika. Ljudje, ki v svojem poslovnem okolju v večji meri razmišljajo razumsko in svoje preživetje in preživetje svojega podjetja zagotavljajo s pomočjo svojih umskih funkcij, jim na dopustu pogosto kar nekaj manjka. Zato si svoje dopuste običajno do potankosti splanirajo z aktivnostmi, da se le ne bi dolgočasili. Kot sem že pisala, jih takrat pogosto preplavijo močne sanjske vsebine, sanjajo zelo intenzivno in se tega dogajanja v njihovi psihi kar ustrašijo. Pogosto so te vsebine tako močne, da bi najraje pobegnili v staro kolesje vsakodnevnih službenih zadolžitev, ki jih dobro poznajo in so zato na varnem.

Kot v svojih člankih večkrat poudarjam, delovanje naše psihe ne teži k popolnosti, pač pa k celovitosti. Zato je dobro, da skozi vsakdanje življenje pazimo, ali živimo v nekem ravnovesju. Kaj to pomeni? Če razmišljamo o razmerju med umskim in kreativnim udejstvovanjem, potem je priporočljivo, da oba uravnotežimo. Torej ljudje, ki so v vsakdanjem življenju zelo zaposleni z razumskim delovanjem, se bodo najbolje počutili, če bodo premagali svoje običajne načine organiziranja počitnic in se bodo lotevali raziskovanja svojih kreativnih sposobnosti. Če bodo poskušali slikati, plesati, pisati zgodbe ali pesmi, se bodo vpisali na tečaj igranja ali ustvarjali iz gline, bodo svoja psihična nagnjenja upoštevali in jih s tem na nek način nahranili.

Po drugi strani pa ljudje, ki delujejo bolj v ustvarjalnih poklicih pogosto tudi v dopustniških odklopih svoj prosti čas namenijo umetnosti, ustvarjanju in kreativnosti. Zato bi jim bolj koristilo, če bi svoj dopust načrtovali v kakšnih bolj strukturiranih dejavnostih, kjer bi uporabljali svoj razum, kot npr. šah, križanke, aerobika, branje strokovne literature ali kaj podobnega, kjer bodo spodbujeni k razmišljanju, presojanju in odločitvam.

Podobno ljudje, ki v svojih poklicih in v vsakdanjem življenju delujejo z izrazito moško energijo, skozi postavljanje in doseganje ciljev, strukturiranih nalog in njihovem doslednem izvajanju, se bodo bolj spočili, če se bodo na dopustu uspeli prepustiti toku ter sprejemati, kar prihaja naproti, v smislu ustvarjalnosti …

In seveda obratno, ljudje, ki v svojih poklicih delujejo zelo povezani s svojim ženskim delom, sprejemanja in prepuščanja toku dogajanja, bi lahko svoj dopust načrtovali bolj strukturirano, podrobneje načrtovali cilje, ki bi si jih želeli med počitnicami doseči. Namen tega je pustiti izraziti tudi drugi del v nas, ki je v vsakdanjem življenju nekoliko zanemarjen in s tem uravnovesimo oba vidika v nas.

Čeprav že leta dopustujemo na enak način, nam bo dodaten napor k razmisleku o načinu in izbirah aktivnosti za naše dopustovanje koristil. V družini lahko to izgleda tako, da enkrat dopustujemo v organizaciji ženskega principa partnerstva in drugič v organizaciji moškega dela partnerstva. Vsekakor nam bo sprva vse skupaj delovalo nekako tuje in nenavadno, ko pa se bomo zmogli prepustiti, pa se bomo po takšnem dopustu počutili prerojeni, polnejši in celovitejši, kajti nagovorjeni bodo tudi nezavedni deli naši psihe, ki so v našem vsakdanjiku močno podhranjeni in skozi delovanje nezavednega, na primer skozi sanje, kar kličejo po tem, da bi bili slišani in čuteni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja