Naši otroci – kdo so in kaj nas lahko naučijo?

Otroci so res naše največje bogastvo. Floskula? Ko jih opazujemo pri igri ali njihovih raziskovanjih, se nam preko njih in z njimi odpirajo novi in drugačni svetovi, dajejo nam občutek vsemogočnosti. Ob njih meje postanejo premagljive, danosti je mogoče preseči, njihovo veselje pa je preprosto, nalezljivo, a tako iskreno, navdušujoče. Kolikokrat smo se sposobni resnično vživeti v njihovo igro, začutiti brezmejnost njihove domišljije in se predati bogati simboliki njihovega delovanja?

Pogosto nas prosijo, če se gremo z njimi igrati in ko sedemo k njim, namesto da bi uživali v igri vlog, razmišljamo o tem, kaj vse moramo še postoriti. In ta dragoceni čas, ko nas povabijo k igri, mine. Gospodinjska ali službena opravila pa so tam vsak dan, ne glede na to, ali nanje misliš, ali ne. In če ne razmišljamo o vsem tem, jih sprašujemo, »kaj pa si to narisal?«, »zakaj si pa miško postavil sem?«, ali pa v igri postavljamo figurice tja, kot bi morale stati v našem odraslem svetu. S tem prekinemo njihovo domišljijo in jih vračamo v naš svet. Prekinjamo njihovo ustvarjalnost in jih tlačimo v kalupe, ki veljajo v realnosti, naši realnosti. Kajti njihova je drugačna. Njihova je širša, je brezmejna.

Za ohranjanje želenega stika z otrokom naj bi zadostovalo že od deset do petnajst minut ekskluzivne pozornosti vsakega od staršev z vsakim otrokom. Se vam zdi neverjetno? Ja, včasih je, ne pa vedno. Kadar gre, si vzemimo čas in sprejmimo povabilo v njihov svet. Tako zelo veseli nas bodo, mi pa se bomo naučili, da so pomembne odločitve v življenju preproste. Predvsem pa, če si bomo dovolili vstopiti v njihov svet, se bomo v teh trenutkih od njih naučili, kar smo mi že pozabili, kako biti tukaj in zdaj, kajti oni so kralji časa in prostora.

V naslednjih poletnih tednih bom v več člankih posredovala nekaj nasvetov, ki jih zagovarja projekt Interaktivnega starševstva, spodbujan s strani norveškega mehanizma z naslovom Neverjetna leta, ki ga je v Sloveniji uvedla dr. Marija Anderluh, predstojnica na Pediatrični kliniki, in potrjeno deluje.

Začeli bomo z igro, ki jo vodi otrok …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja