Učinkovit pogovor med moškim in žensko

Pogosto smo že slišali ali brali, da so moški z Marsa, ženske pa z Venere. Je res kaj na tem, ali gre bolj za pretiravanje zaradi naše lenobe, da bi se v drugega zares poglobili?

Pisala sem že o razlikah v delovanju možganov med moškim in žensko ter nekoliko različnih potrebah po stikih tako enih, kot drugih. Istočasno pa to ne pomeni, da je teh razlik toliko, da se jih ne bi dalo premostiti. Na primer ženski pogovori med prijateljicami pogosto služijo temu, da bolj ali manj podrobno opišemo prijateljici, kaj se nam dogaja, ali z drugimi besedami, »da se skihamo«, kar s stališča moških včasih deluje kot prazno govoričenje, kot neka besedna solata, brez pravega namena. Po drugi strani moški, ko se pogovarjajo s kolegi ali prijatelji, pogosteje govorijo razumsko, logično, brez pomembnega dodajanja čustvenih priokusov in z namenom iskanja neke rešitve.

Danes imamo tako v različnih obdobjih partnerstva občutek, da živimo en mimo drugega. To ne pomeni, da se ne pogovarjamo ali, da smo sprti, ampak bolj to, da se ne slišimo. Čeprav obveščamo en drugega o rednih obveznostih, se ne prepričamo, če nas je partner, kateremu je bilo naše obvestilo namenjeno, zares slišal. Namreč večkrat v vsakodnevnih obveznostih ostajamo v svojih filmih tudi po vstopu v osrčje našega doma. Še posebej, kadar smo preobremenjeni ali imamo večje število obveznosti in težko preklopimo na občutek topline doma, saj nas tudi doma poleg te topline pričaka cel kup obveznosti in opravil. Ženska mora na tak logičen, k cilju usmerjen način delovati že v službi, to pa se še nadaljuje, ko pride domov, kjer jo čakajo obveznosti. Vendar za svoje ravnovesje ženska potrebuje tudi uskladitev same s sabo in sprostitev z ženskim pogovorom. To je ključno za njeno duševno in telesno zdravje, uspešno materinstvo in njeno privlačnost svojemu moškemu.

Če bi ženske želele doseči ta cilj, se moramo osredotočiti na vprašanje, kako lahko ženska svojega moškega pripravi do tega, da bi ji prisluhnil in jo tudi slišal. Namreč ko ženska pristopi k moškemu z vprašanjem: »Se lahko pogovoriva?«, to številnim moškim že vnese neko nelagodje v prsih, v smislu … »Uppsss … spet sem nekaj naredil narobe!«. In če se to zgodi popoldne ali zvečer, ko se utrujeni vrnejo iz službe, si na tihem mislijo: »Ohhh, pa ne zdaj!«. Če smo iskreni, za takšne pogovore, kjer gre za razčiščevanja, kdo ima prav ali ne, nikoli nismo zares pripravljeni ali zainteresirani. Ne moški in ne ženske. A nekako moramo priti v pogovoru skupaj.

V takšnih situacijah je dobro, da ženska moškega pripravi na pogovor drugače. Na primer: »Nekaj bi rada delila s teboj. Želim si le izraziti svoje občutke, da se olajšam in da se bom potem počutila bolje. Od tebe ne pričakujem odgovorov ali rešitev, mogoče le, da se lahko naslonim nate.«. Ker so moški vajeni, da se od njih pričakuje rešitve, tako v službi, kot pogosto tudi v družini, pogovore z žensko, kjer mu našteva, »kaj vse je narobe«, avtomatično dojema v smislu, kaj vse je narobe z njim, da tega ne »uredi«, »popravi«, »odpravi« … Zato je ključno, da moškemu razložimo, da bi si na nek način želele skupaj z njim opazovati neko tisti hip za žensko zapleteno situacijo, brez da jo rešujemo. Tako se bo tudi moški lahko počutil bolje, saj bo razumel, da ženska od njega ne pričakuje, da bo rešil njene težave s šefom, ampak bo služil bolj kot neka rama za oporo, jok, bes. Torej na nek način deluje kot njen zaveznik.

Pogosto namreč moški na pritoževanje ženske odgovarja z raznoraznimi rešitvami, ona pa ga še bolj frustrirana odvrne samo: »Pa ti me sploh ne razumeš!«, na kar se moški počuti še bolj nesposobnega za reševanje njenih težav. Če pa ga pripravimo, da od njega ne pričakujemo, da nam bo težavo rešil, ampak z nami samo zdržal te težke trenutke, ki jih moramo na nek način izraziti in sprostiti, bo v teh situacijah bolj miren in samozavesten, kar bo posledično pomagalo tudi naši stiski. Mogoče nas bo naš moški prvič nekoliko čudno gledal in v dvomih počakal, kaj se bo zgodilo. Ko pa se bo podoben scenarij večkrat ponovil, pa bo razumel, kaj njegova ženska tisti hip potrebuje in bo to brez težave sprejemal. Ko nas bo ob tem tudi objel, stisnil k sebi, pobožal po laseh in nam povedal, da razume našo stisko (brez, da bi ob tem ponudil še rešitev), mu bomo brez dvomov zaupale, se ob tem hitreje umirile in uravnotežile svojo žensko energijo, ki je tudi njemu najbolj privlačna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja