Zaljubljenost in njene posledice

V zadnjem članku smo prebirali, kaj se zgodi z nami, ko se zaljubimo. Ženske svojega idealnega moškega iščemo na podlagi podobnosti s podzavestno podobo moškega, ki je v našem nezavednem. Moški pa svojo idealno podobo partnerke oblikujejo na podlagi svoje podzavestne predstave o ženski, ki biva v njihovem nezavednem. In ko se zaljubimo, svojega novega partnerja ne poznamo, o njem ali njej ne vemo ničesar, zato ženske svojo nezavedno podobo o idealnem moškem prenašajo na novega partnerja, moški pa svojo nezavedno podobo ženske prenašajo na novo partnerko. Če bi torej poenostavili, je čarobnost našega idealnega partnerja ali partnerke ravno v tem, da predstavlja nas same, naš nezavedni del, ki ga še ne poznamo, kot bi se na nek način zaljubili sami vase.

Da si bomo lažje predstavljali, kako to poteka, si bomo pogledali konkreten primer iz prakse.

Za primer si vzamemo žensko, ki je bila vse svoje odraslo življenje le mama in v svoji vlogi gospodinje ter skrbnice doma. Je vestno in požrtvovalno opravljala svoje delo in brez velikega pritoževanja skrbela, da je vse potekalo, kot mora. Ko otroci nekoliko odrastejo, njena stalna prisotnost ni več tako nujno potrebna, njen partner pa je večino časa v službi. Ko se vrne domov, rad pogleda televizijo ali v miru prebere časopis. Tako ji ostaja čas, ki ga namenja prebiranju knjig in v knjižnici spozna univerzitetnega profesorja, v katerega se predano zaljubi. Doma se zdi odsotna, a dlje časa tega sploh nihče ne opazi, dokler zaradi metuljčkov v trebuhu pozabi na katero izmed svojih zadolžitev. Nova ljubezen ji spodnese tla pod nogami, a še bolj se zatresejo tla partnerju in otrokom, ko mu oznani, da se je zaljubila in da ga zapušča.

Če si predstavljamo to žensko, kako je doslej živela, bi lahko hitro ocenili, da njeno življenje v skrbi za druge niti malo ni bilo uravnoteženo. To ne pomeni, da smo vedno na vseh področjih v življenju uravnoteženi, a dobro je, če poskušamo to ravnotežje iskati. Tako mama, dokler so otroci majhni, biološko in psihološko čuti, da njena vloga mame zahteva določena odrekanja, ker jo otroci potrebujejo in jo v določenem obdobju to tudi izpolnjuje. Ko pa ta čas mine, pa je za žensko in za njenega partnerja dobro, da se ponovno povežeta kot par in vsak od njiju poišče izpolnitve tudi na kakšnih drugih področjih.

Omenjena ženska je očitno premalo izpolnjena na svojem akademskem področju. Mogoče ni bilo časa ali denarja za študij, preden sta se odločala za otroke, mogoče se takrat ni zdelo potrebno, a če pogledamo naravo njene zaljubljenosti zdaj, lahko vidimo, da svojo podhranjenost na področju študija, podzavestno projicira skozi svojo zaljubljenost v profesorja. Kaj pa zdaj? Lahko to svojo zaljubljenost izživi, zapusti partnerja in družino ter oblikuje svojo novo skupnost s tem profesorjem. Svojo podhranjenost na področju študija bo kompenzirala skozi profesorja, a prej ali slej se bo zgodba ponovila na katerem izmed drugih področij, ki jih ta profesor ne izpolnjuje. Iz prenašanja svojih idealiziranih podob o akademskem partnerju nanj, bodo počasi pronicale ven njegove realne lastnosti, ki so tako pozitivne, kot negativne. Mogoče bo zaradi lastnosti, ki jih nima, njen bivši partner pa jih je imel, na svojega profesorja počasi projicirala vse svoje negativne vidike in bo postal črna ovca, če pa bo zmogla takrat izpolnjevati svoja druga področja na svoj način, z njim pa bo zaživela svojo neizživeto potrebo po akademski karieri in hkrati sprejela njegove negativne lastnosti, se lahko zveza tudi uspešno ohrani.

Še boljša rešitev v tem primeru pa bi bila, da ta ženska svojo potrebo po študiju in izobraževanju na področju, ki jo zanima, v sebi poišče in jo zaživi sama! Torej se vpiše na fakulteto, konča študij ali ga celo nadaljuje do višjih stopenj, mogoče se celo dogovori za kakšna predavanja in podobno. Takrat bo ta ženska svoje projekcije s tega profesorja lahko umaknila, ker tega področja ne bo več želela izpolnjevati skozi njega, ker bo to našla in izrazila v sebi in zaljubljenost bo izgubila svoj naboj in s tem čar.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja