Kaj pomeni sanjati svoj poklic ali uspeh?

Najpogostejši odgovor večine uspešnih vodilnih v domačih in tujih podjetjih na vprašanje, kako uspeti je: “Da slediš svojim sanjam …“. V metaforičnem smislu to pomeni imeti jasno vizijo, kaj želimo v življenju početi ali kje mislimo, da bi lahko uspeli. Kitajski pregovor pravi, če ne veš, kam greš, te vse poti vodijo tja. Če res ne vemo, kje je naše mesto na tem svetu, kaj je naše življenjsko poslanstvo, za kaj smo rojeni, potem pomislimo, kaj bi počeli, če bi imeli dovolj denarja, da nam ne bi bilo potrebno delati za zaslužek. Kakšen bi bil v tem primeru naš poklic? Bi počeli isto, kar počnemo zdaj? Bi delali nekaj povsem drugega, v drugem okolju, drugačne vrste poklic, povsem drugače usmerjen cilj? To vprašanje je zelo pomembno, skoraj ne glede na to, kje na svoji karierni poti se trenutno nahajamo. Še posebej pa, če smo na začetku. Koliko časa bomo zmogli delovati v svojem poklicu? Kaj nas res veseli?

Slediti svojim sanjam torej pomeni, da vemo, kaj je naš cilj, si ga jasno in zelo konkretno zastavimo in še bolj ključno – da mu dosledno sledimo! To pomeni, ko se na poti do tega cilja soočamo z ovirami in preprekami, se zavedamo, da je vse to del poti in tudi del cilja. Če smo namreč sposobni predelati pot, se na tej poti preizkušati in se prekaliti do tiste mere, ki je potrebna, potem smo si cilj resnično zaslužili. V tem primeru je cilj naš in je samo vprašanje časa, kdaj bomo tam.

Pri zastavljanju svojih ciljev pa je ključno, da smo realni. Kaj to pomeni? To pomeni, da sebe poznamo do te mere, da nam je jasno, ali smo iz pravega testa za določen cilj ali ne. Pomembno je, ali naše značajske poteze sovpadajo z delovanjem v določenem poslovnem okolju. Pomembno je, ali v sebi čutimo strast, ko delujemo na določenem delovnem mestu, ali tja pridemo z veseljem, ali se nekako potrudimo, da stvar izpeljemo. Pomembno je, ali lahko delujemo v stresnem okolju, ali nas to spravlja v hudo stisko, ki postopoma vpliva tudi na naše zdravje in kje so naši viri moči. Pomembno je, kaj nam predstavlja izziv in kaj težavo ali enostavno, na kakšnem delovnem mestu bomo uspešni, izpolnjeni in posledično srečni.

Ostati realen pomeni predvsem razumeti svoje tipološke značilnosti, kako deluješ v poslovnem okolju, kam usmerjaš svojo energijo, katera področja ti energijo vračajo, ti jo oplajajo, kako se soočaš z izzivi in podobno. To je odvisno od tipa osebnosti, ali smo introvertirani ali ekstrovertirani, ali smo močni na miselnem področju ali s pomočjo čustev vrednotimo ali uravnavamo svoje okolje, ali smo spretni pri uporabi svojih čutov, nam gre ročno delo ali bolj verjamemo v svojo intuicijo ali šesti čut. Gre za neke vrste naravno danost, predvsem v smislu, kaj sem že od majhnega rad počel in mi je šlo (ali sem bolj ročen, konkreten tip, ali sem miselni tip, ki vse dobro pretehta, ali sem čustveni tip, ki so mu pomembni delovni odnosi in vrednote, ali sem intuitivni človek, ki zelo dobro razume vizijo, a mu konkretne, ročne spretnosti predstavljajo veliko težavo).

Od tega je odvisno, ali bomo dober vodja ali ne, ali smo dobri za kadrovnika, ali vodjo upravljanja s človeškimi viri (HR manager), ali bi bili odličen razvijalec, ali tehnolog v podjetju. Od vsega tega je pomembno, kakšen profil človeka smo, če smo v vlogi vodje upravljanja s človeškimi viri, da ustrezno izbiramo prave ljudi za prava delovna mesta in predvsem skrbimo za razvoj človeških virov. Na primer, nekdo, ki je pedanten, dosleden, tehnični tip, nikoli ne bo dober prodajalec in v prodaji nikoli ne bo zares užival, bil pa bi odličen na področju kakovosti, kjer bi se ključno izrazila njegova dodana vrednost. Podobno nekdo, ki slepo sanja, da bo nekoč vodja poslovne enote, tudi ko to priložnost dobi, v tej vlogi nikoli ne bo zares dober in vse, kar s tako priložnostjo dobi, je spoznanje, da to ni zares njegov cilj, ker karakterno to njemu ne leži, ampak so samo slepe dnevne sanje, s katerimi kompenzira nizko samozavest. To mu bodo slikale tudi njegove sanje ponoči.

Tu se pokaže pomen in vloga dejanskih sanj, ki jih sanjamo vsako noč. Kakšen je pomen teh sanj za našo poslovno pot? Namreč sanje nam pogosto kažejo, kako glede na svoje naravne danosti in prednosti lahko sledimo svojim pravim ciljem. Lahko nam sanje pokažejo napačno usmeritev ali kdaj se v svojem poklicu ne počutimo “poklicani”. Kaj nam sporočajo nočne more? Zakaj se nam določene sanje na temo poslovnega okolja neprestano ponavljajo? Se splača odreči sanjam? Dobro je, da sanje poslušamo, da se skušamo povezati s svojim bistvom, kajti le tako se lahko naučimo, kako razbirati svoje naravne danosti in način slikanja naših pravih poslovnih in življenjskih usmeritev v sanjah.

Posledično je dober vodja tisti, ki svoje sodelavce in tudi sebe vodi na način, kateremu je zadovoljstvo zaposlenih na posameznih delovnih mestih pomembno in ga periodično meri in preverja ter po potrebi menja strukturo zaposlenih prav zaradi upoštevanja njihovih naravnih danosti in veščin. Letni razgovori takih vodij niso namenjeni izključno pridobivanju različnim standardom npr. ISO ali kakšnim drugim, pač pa spoznavanju tipoloških značilnosti, veščin in posledično tudi usmerjanju zadovoljnih zaposlenih, kajti prav na primeru najbolj uspešnih svetovnih podjetij, kot npr. Apple je dokazano, da se z zadovoljstvom zaposlenih na njihovih delovnih mestih poveča učinkovitost zaposlenih in posledično uspeh ter prihodek podjetja raste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja