Kdo so osebe v naših sanjah?

V naših sanjah nastopajo različne osebe. Ene poznamo od blizu, jih videvamo vsak dan, nekatere so celo del naše družine, najpogosteje naši starši, naši partnerji, bivši in sedanji, tudi naši otroci. Včasih sanjamo ljudi, ki so nam nekoč bili blizu, a jih zdaj že dolgo nismo videli. Sanjamo lahko znanca z naše ulice, s katerim največ, kar smo spregovorili, je bilo dober dan ali nekoga, ki ga dnevno videvamo na televiziji, a ga v bistvu sploh ne poznamo. Včasih sanjamo popolne tujce.

Morda se vam zdi neverjetno, a vse osebe, ki nastopajo v naših sanjah, smo mi sami. Naša psiha si namreč osebe iz našega vsakdana sposoja z namenom, da nam slika določene aspekte naše duše. Ker naše nezavedno govori v simbolih, te osebe nastopajo na simboličen način, kot v filmu ali na sliki, ki mora v enem ali nekaj kratkih kadrih povedati svoje bistvo. Temu služijo osebe iz našega življenja in včasih tudi tiste, ki jih še nikoli nismo videli.

Kako to izgleda v praksi? Ko na primer sanjamo sramežljivega sodelavca z velikimi črnimi očali, a očarljivim nasmehom, ki ga nadomesti asertivnejši in odločnejši tekmec na delovnem mestu, bi ga opisali kot rahločutno osebo, ki stežka, a iskreno in z radostjo zre v prihodnost. Če to prevedemo v sanjski simbolični jezik, potem lahko pričakujemo, da bo rahločuten, iskren aspekt naše duše postal bolj odločen, asertiven v svojih dejanjih, a s tem mogoče nekoliko manj iskren.

Dve prijateljici lahko na primer v kratkem časovnem obdobju sanjata isto učiteljico iz zgodnjih šolskih let, a vsaki izmed njih njena pojavnost slika nekaj drugega. Prva jo na primer vidi kot toplo, veselo osebo, ki življenje jemlje z veliko žlico, druga pa kot nekoliko površno, prekomerno odprto osebo, brez prave globine. Zato je nemogoče sanje interpretirati po neki teoretični predpostavki ali knjigi, ki določene sanje razlaga za vse ljudi enako.

V Jungovi analitični psihologiji je ključnega pomena sanjavčev osebni svet. Brez poznavanja življenjskih okoliščin sanjavca, ne moremo razlagati sanj. Za razumevanje sanj je namreč pomembno razumeti, kaj se dogaja v vsakdanjem življenju sanjavca, pogosto so povezane prav s preteklim dnevom ali tednom. Nujno je razumeti, kaj zaposluje misli, občutke in čustva sanjavca v času, ko sanja določene sanje. Namen sanj je ravno razumeti težave posameznika in poslušati predloge rešitev, ki se pojavljajo v sanjah.

Da pa zadeva ne bi bila preveč enostavna, osebe v naših sanjah včasih pomenijo tudi dejanske osebe iz naše okolice. Praviloma osebe, ki so nam dejansko blizu, osebe iz naše neposredne okolice, slikajo tudi dejanske ljudi, oziroma naš odnos z njimi. Če gre za daljne osebe, gre praviloma bolj za aspekte naše psihe, lastnosti, ki nam nekaj slikajo, kot smo prikazovali zgoraj.

Pogosto na primer sanjamo svojo mamo ali očeta. Sanje o naši mami lahko pomenijo tri vidike:  lahko dejansko prikazujejo našo mamo, slikajo naš odnos z njo, pomenijo ponotranjen vidik naše mame v nas ali povedo kako mi delujemo v vlogi mame (tudi če sanja moški). Tako recimo moški, ki ima odličen odnos s svojo mamo, nikoli nista imela nesporazumov in redno vzdržujeta stik, ponoči sanja, da je njegova mama čarovnica. V teh sanjah njegova mama dejansko pomeni njegovo mamo in seveda figurativno, a očitno, slika tudi njun odnos. Če skušamo razumeti okoliščine sanjavca in sporočilo sanjskega dogajanja, potem razumemo, da sanje priporočajo, da ta moški svojo mamo vidi kdaj pa kdaj tudi v slabši luči (kot čarovnico). Njunega odnosa ne idealizira, če se želi uresničiti kot moški v partnerstvu z žensko. Na nek način mora to (pre)tesno vez z mamo pretrgati, da bo lahko zaživel sam v neodvisnem in obstojnem partnerstvu.

Osebe v naših sanjah nas, na nam najbližji način, opozarjajo na naše lastnosti. Sanje nam sporočilo prikrojijo na način, kot ga razumemo samo mi in nihče drug. Kot rečeno, določene lastnosti oseb, ki nastopajo v naših sanjah, vidimo le mi. Čutimo in dojemamo jih na tak način, kot jih. Pogosto gre za naše senčne strani, ki jih v budnem stanju ne želimo videti ali prepoznati. Sanje nam jih slikajo z namenom, da jih bolj sprejmemo kot del nas samih in razumemo ta sanjska sporočila kot svoje naloge v smeri, ki je bližje našemu življenjskemu cilju in poslanstvu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja