Zakaj nas zanimajo sanje?

V zadnjem času se veliko piše in govori o sanjah. Kaj je tako privlačnega na tej temi? Kaj ljudi vedno znova intrigira, da bi poznali več o sporočilnosti svojih sanj? Z vsem spoštovanjem do različnih poklicev ali poslanstev, s katerimi se ljudje ukvarjamo, interpretacija sanj nima nič opraviti s prerokovanjem. Sanje so najgloblja in najintimnejša govorica naše duše. Prikrojene so posamezniku, kajti osebe, ki v njih nastopajo imajo pomen, kot ga imajo, samo za tistega sanjavca, ki jih je sanjal in nikogar drugega na svetu.

Sanje so same najboljši razlagalec, zato potrebujemo le pomoč, da jih vidimo jasneje in objektivneje. To pomoč nudi jungovski analitik. Njegovo poslanstvo je predvsem v tem, da svojega klienta izobrazi do te mere, da lahko posameznik sam spremlja svoj razvoj, iz svojih sanjskih sporočil razbira namige o pravilni življenjski usmeritvi ali napačnih odločitvah. Njegov cilj ni, da klient ostaja od njega in njegovih znanj odvisen, pač pa da se osamosvoji in zaživi na svoj način. Gre torej za znanstveno metodo, po kateri se naučimo razumeti sporočila svojega nezavednega, da lahko izboljšamo svoj način življenja.

Zadeva pa ni tako enostavna, kot izgleda na prvi pogled. Naše nezavedno je namreč, kot pravi Jung, dejansko nezavedno, zato lahko govorico sanj poskušamo razumeti preko namigov jezika simbolov. Gre za neke vrste nam tuj jezik, ki nam govori v pomenskih konceptih. Ti pomenski koncepti so se nam izoblikovali skozi čas, skozi naše izkušnje in izkušnje naših prednikov, zato jih včasih ni tako enostavno razbrati. Na primer križ, ki je simbol s sicer krščanskim ozadjem, ampak ga pomensko dojemajo na podoben način tudi nereligiozni ljudje. Vendar imamo številne druge vrste simbolov, ki nosijo za posameznika drugačen pomen, kot za večino ostalih ljudi. Analitik nam tako lahko pomaga razbirati posamezne simbole, dojemati kontekst sanj, vlogo oseb v njih, vendar je ugotovitev, kaj sanje želijo sporočiti, odvisna predvsem od nas samih. Sanjavec ima namreč vedno zadnjo besedo o pomenu sanj. Torej analitik sam, brez sanjavca, sanj ne more interpretirati.

Pri razumevanju sanjskega konteksta je namreč ključen položaj, v katerem se nahaja sanjavec. Zato se česa takega analitik ne more lotevati na podlagi sanjske knjige ali neke druge teoretične predpostavke. Niti ne moremo pričakovati, da je za tak namen dovolj nekaj srečanj. Žal ne. Prave spremembe in uvidi v sanjskem dogajanju so mogoči z dobro analizo situacije sanjavca, veliko mero interesa in truda sanjavca, da bi razumel sporočila svoje duše ter na koncu »klik«-a, da je razlaga dotičnih sanj tista prava. Če sanjavcu razlaga ne klikne, torej je ne čuti kot svojo, potem vsekakor ne gre za pravo razumevanje sporočila sanj in je potrebno iskati dalje. Priporočljivo je, da spremljamo sanje skozi daljše časovno obdobje, ker so pogosto sanjske vsebine med seboj povezane ali pa se ponavljajo, kadar nekega sporočila nismo razumeli in očitno glede tega nismo ničesar ukrenili.

Vsebina sanj je sestavljena iz različnih vrst kompleksov oziroma tematik, ki nas zaposlujejo, s katerimi se ukvarjamo skozi naš vsakdan. Kompleksi v analitični psihologiji ne pomenijo nič negativnega, gre samo za gibanje energije med različnimi poli naših duševnih vsebin, kar nas sili v spremembe, gibanje, trenja z drugimi in iskanje rešitev. O tem kdaj drugič. Sanje nam kažejo, kaj smo potlačili, ker nam ni bilo všeč in bo posledično v bližnji prihodnosti, v neki obliki, izbruhnilo na dan. Kažejo nam naš hrbet, ki ga ne moremo videti brez ogledala. Ogledalo pa nam drži, dokler se ga ne naučimo uporabljati sami, naš terapevt – analitik. Raziskovanje vsebin našega nezavednega skozi sanje je proces samoozdravljenja. Kajti nezavedno nam bo priskočilo na pomoč v sanjah, če se bomo le lahko prepustili zdravilni moči sanj in ji zaupali.

Vi pa ne sanjate? O tem, kako si sanje zapomniti, prihodnjič …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja