Vpliv stresa na odnos med moškim in žensko

Stres in preobremenjenost sta danes med ključnimi vzroki za nesporazume v odnosu med moškim in žensko, ki lahko posledično vodijo tudi v občutke tesnobe ali depresijo, posledično so lahko tudi razlog za razvezo. Stres v službi pa na moškega ali žensko vpliva različno. Pa si poglejmo najprej moškega.

Moški v osnovi želi s službo preživeti družino, zato si želi tam uspeti. Če se mu zdi, da je preživetje njegove družine ogroženo ali da ji ne more več tako zlahka omogočiti vsakodnevnega življenja, se počuti pod pritiskom. Zato skuša delati več in v svoji osredotočenosti pogosto pozabi na čas in vse drugo. Posledično je manj prisoten doma in to ne le fizično, pač pa se zdi, da je z mislimi drugje tudi, ko je doma. Ne kaže čustev, občutek je, kot da je daleč stran. O svojem projektu razmišlja v službi, doma, med tekom, na poti iz službe in včasih celo ponoči. Pogosto se zdi hladen, čustveno ravnodušen do partnerice in njunega odnosa, lahko tudi do družine.

A gre za nezavedno zanemarjanje partnerskega odnosa ali družine. Ne zaveda se, kako ženski njegova prisotnost pomeni podobno ali še več kot njegov uspeh v službi. Ne gre zato, da bi se odločil, da bo pozabil v vrtec po otroka ali v trgovino po kruh, pač pa dejansko zaradi prehudega stresa na to pozabi. Podobno tudi pozabi na kakšno obljubo, ki jo je dal ženski. Čeprav ji želi ustreči, nanjo povsem pozabi. Če pa ima občutek, da njegova partnerka ni izpolnjena oz. preskrbljena in si pripisuje vsaj delček te krivde, se počuti še bolj pod stresom. Lahko jo celo krivi, da nikoli ni z ničemer zadovoljna, saj vendar vse to dela zanjo!

Zato je ključno, da se z odhodom z delovnega mesta nauči stres zmanjšati ali v najboljšem primeru odmisliti, če si želi uživati odnos s partnerko. To se lahko v prvi vrsti zgodi samo po sebi, če je uspešen in lahko težave ob odhodu domov pozabi, saj je prepričan, da jih bo naslednji dan brez večjega napora rešil. Če pa temu ni tako, potem mu pomaga, da si vzame čas, ko pride domov, v miru prebere časopis, si pogleda kakšno oddajo na tv, posluša glasbo ali se ukvarja s kakšnim športom, na katerega se osredotoči.

Bistveno je, da svoje misli za določen čas preusmeri na drugo, sproščujočo aktivnost ali enostavno tišino, ki mu pomaga, da stres popusti. Ko stres popusti, se lahko odpre za odnos in je v njem aktiven. Takrat se lahko ponovno zave, da sta mu partnerstvo in družina najpomembnejši. Za preklop misli z dela na dom oz. partnerstvo mu lahko pomaga tudi partnerkina podpora, ko se vrne domov. Že pričakovanje partnerke, ki ga bo ljubeče sprejela, ko se vrne domov, mu pomaga, da stres zbledi. Pri tem ji lahko pomaga, da jo poišče, objame, jo povpraša, kako je preživela dan in jo na kratko posluša.

Po drugi strani ga ženska doma čaka in pričakuje, da se ji bo moški, ko bo prišel, popolnoma posvetil. A zaradi vseh naštetih razlogov tega ne more. Če ženska tega ne jemlje osebno, potem lahko moškemu pomaga, da se sprosti in hitreje preklopi na njun odnos in družino.

Ženska pa deluje drugače. Njej je najtežje, kadar nima priložnosti za pogovor. Ženske v poslovnem svetu namreč pogosto delujejo v večini na »moški način«. Tako so ženske v službi pogosto pod vplivom moškega dela svoje duše, saj morajo reševati probleme, biti asertivne, natančne, dobre pogajalke, aktivne in nepopustljive. Ko se v tem vzdušju vrne domov, je še vedno usmerjena v reševanje problemov in cel kup opravkov vidi tudi doma, še preden se lahko sprosti, zato jo včasih volja še ob vseh domačih zadolžitvah mine.

Ženske morajo zagotoviti ravnotežje med obema platema svoje duše. Če želijo biti v odnosu srečne, morajo po prihodu domov ponovno priklicati in zadovoljiti svojo žensko plat. Tu ji lahko pomaga moški. Če ji ponudi priložnost za pogovor, v katerem bo olajšala svojo dušo, opisala vse težave, s katerimi se sooča doma in v službi, se bo počasi sprostila. Ko se bo sprostila, se bo njena ženska plat lahko vrnila in prevzela svojo vlogo. V njej se bo ponovno prebudila ženskost, igrivost, nežnost, privlačnost, začutila bo potrebo po spolnosti.

Če ženske začutijo, da ne morejo izpovedati, kar čutijo, se ne morejo svobodno izražati ali niso slišane, bodo običajno krivile partnerja, da je ne razume, da z njo ni sočuten, da nima pojma, kaj ona preživlja. Bolj, ko bodo krivdo videle na strani partnerja, bolj bodo ostajale v moškem delu svoje duše, se prerekale z njim in manj iskale njegovo podporo.

Če pa ji je partner pripravljen prisluhniti, jo poslušati in slišati, kaj vse je na njenih plečih v tistem trenutku, ji je avtomatično pomagal k sprostitvi. Takrat je pomembno, da ji moški ne poskuša pomagati s ponujanjem raznih rešitev za njene težave, ampak jo res le posluša in poskuša razumeti, začutiti. Zato današnji ženski partner lahko pomaga, da obvlada stres, ki ga doživlja na delu. Če ob njem čuti varnost, da se mu lahko odpre in mu svoje občutke zaupa, čeprav so le-ti lahko nesmiselni, čudni ali neutemeljeni. Če ji bo partner nudil občutek, da jo razume, kaj ona doživlja in da mu je zanjo mar, se bo ob njem lahko umirila v svoji ženski energiji, se sprostila in mu nežno izkazovala svojo naklonjenost in ljubezen.

Moški in ženska lahko tako drug drugemu pomagata, da se prej sprostita po napornem dnevu in se predata drug drugemu v svojih prvinskih poslanstvih. Posledično bo umirjenost in spontano prehajanje moških in ženskih energij vplivalo na celotno družino. Otroci pa bodo lahko to igro med obema spoloma lahko začutili in jo ponotranjili za kasnejše svoje delovanje v odnosih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja