Kakšne so dobre igrače?

Vrsta igrač pomembno vpliva na način igre, zato je dobro, da razmislimo, kaj otrokom nudimo. Številne raziskave so že pokazale povezavo med fino motoriko in umskim razvojem. S tem se ponovno vračamo k pomenu starih igric plezanja na drevo ali luščenja in prebiranja in razvrščanja fižola, ličkanja koruze ali natikanja ščipalk na lonce, torej iger, ki so nas jih naučile naše babice. Pogosto je ravno v tem največja ironija. Kupujemo drage igrače, na koncu pa se otrok najraje igra z lonci in pokrovkami, kapalkami, ščipalkami in podobno, saj s tem veliko lažje uri svojo domišljijo, saj lahko ti predmeti v igri postanejo karkoli. Poleg tega nekateri gospodinjski pripomočki spodbujajo tudi sodelovanje med otroki. Plezanje po drevesih, vlečenja vrvi, stopanje po brvi, hoja po gozdu, tekanje po travnikih, kolesarjenje in podobne telesne aktivnosti pa spodbujajo tudi krepitev fizičnih sposobnosti in zdravja.

otroška igra

Enoznačne igrače, ki imajo več funkcij, npr. igrača, ki spušča zvoke in se obrača, se odraslim zdijo zanimive, otrok pa se  bo z njo igral dvakrat, ko je nova, od takrat naprej pa bo ležala v kotu, saj se z njo ne da ničesar početi. Posledica takih igrač pa je nevarnost, da otrok postane pasiven in pričakuje, da ga igrače zabavajo, namesto da bi se sam poskušal zabavati in bil pri tem aktiven. Običajno več, ko ima igrača funkcij že vgrajenih, manj ima otrok možnosti za razvijanje svoje domišljije. Če jih nekoliko usmerimo, jim lahko pokažemo, kako lahko s svojo bujno domišljijo v igri vsak predmet spremenijo v igračko posebnih lastnosti in zmogljivosti.

Prav zato so priporočljive nestrukturirane igračke, brez podrobnosti, kot so enostavne kocke, plastelin, barve ali druge reči za ustvarjanje, s katerimi se otrok najdlje igra, ker mu omogočajo, da iz njih izdela neomejeno število stvari ali ljudi in s tem doživetij. Če pogledamo lego kocke, so za otrokov razvoj vsekakor bolj primerne lego kocke brez ali z manjšim številom končno izdelanih delčkov. Če kupimo kocke, iz katerih se lahko izdela letalo, potem se običajno zgodi, da otrok sestavi letalo, kar je vsekakor dosežek in je dobro, da se ga pokaže, ampak potem to letalo nekje na polici služi kot praholovec, namesto da bi se s kockami pogosto igral še v drugih oblikah in vlogah, ki niso povezane z letalom. Nedvomno je pomembno, da so igrače varne in iz zdravih materialov ter barv. Pri kupovanju pa se moramo zavedati, da če otrok želi boben ali piščalko, to pomeni, da bo s svojo »glasbo« skušal zabavati vso družino, zato kupujemo igračke, ki jih bomo tudi lahko prenašali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja