Pravih moških res ne delajo več?

Le komu ni všeč igra moški – ženska? Včasih se moškim zdi, da bi ženske iz njih rade naredile prijateljice. A se zelo motijo. Ženskam so moški všeč prav zaradi tega, ker so moški. Kaj to pomeni? Ko ga vpraša, če naj obleče to ali tisto obleko, zadostuje odgovor »tisto«. Ne pričakujejo odgovora, tisto, ker se bolje poda tvojim očem, ker je marelična barva bližje tvoji polti kot odtenek breskve, ker ti dobro poudari obline, ker, ker, ker… Ne, kratek moški »tista« ženski zadostuje, da mu je v tej obleki všeč, preostala debata naj ostane pri prijateljicah.

Pogosto slišimo, da so danes moški vse bolj poženščeni, da ni več pravih moških, da so ženske v svoji emancipaciji naredile korak naprej, moški pa so ostali zadaj, v svoji nekdanji vlogi. S tem v zvezi se pojavljajo ugibanja, ali naj bi ponovno uvedli služenje vojaškega roka. Mame in očetje se vsak po svoje sprašujejo, kako naj bi vzgajali svoje fante, da bi nekoč odrasli v prave moške.

Dejstvo je, da se je življenje z informacijsko dobo tako spremenilo, da smo se polenili. Vse več je stvari, ki nam jih ni potrebno opravljati in po drugi strani nas zaradi promocijskih zvijač medijskih hiš ali večjih korporacij vlečejo vsebine, ki nas spravljajo še bolj v pasivo in nas silijo s produkti, med katerimi potem le izbiramo. To se kaže tudi v medsebojnih odnosih. Pogosto se zgodi, da želimo le izbirati, nič pa ne bi za odnos ali zase naredili. Ko nam nekaj v našem odnosu ni všeč, preprosto začnemo izbirati nekoga drugega.

Vendar se za prave stvari vedno moramo nekoliko potruditi. Služenje vojaškega roka ni bilo namenjeno provociranju oficirjev, pač pa neke vrste moške iniciacije. Fant se je pri določeni starosti moral spoprijeti z zrelostnim izpitom, ki pomeni, da se je naučil osnov, kako preživeti nekaj mesecev brez družine, kako poskrbeti za osnove preživetja, kot so preživetje na prostem, v mrazu, v vročini, obramba in pa postiljanje postelje, kuhanje, šivanje, čiščenje in podobno. Nekaj časa so preživeli izključno v moški družbi in bolj ali manj neposredno tudi med seboj krepili narodno zavest.

Če vojaškega roka nimamo, potem je za fante oz. mlade moške ključno, da gredo skozi neke druge vrste iniciacijo, kjer morajo premagati sami sebe, kjer se morajo spoprijemati s stvarmi, ki za njihovo dosedanje življenje niso običajne, kjer morajo poskrbeti zase ali tudi za druge. Podobno je za moške pomembno, da se med seboj družijo, gredo na lov, ribolov ali jadranje, izmenjavajo moške teme, na svoj način, takrat celo njihova telesa reagirajo drugače. Tudi pri vzgoji je dobro, da se fante vzgaja na način, da se pri njih spodbuja samostojnost, odgovornost in tudi neka zdrava tekmovalnost, preko katere se dokazuje in s tem krepi samozavest. Naj v življenje ne stopajo kot žrtve sistema, žensk, družine…, ampak kot aktivni borci za prave stvari, negativne zgodbe iz svojega življenja pa izkoristijo kot iztočnico za svojo rast. Za fante je tudi priporočljivo, da določen čas preživijo s svojimi očeti, jih idealizirajo kot svoje heroje in si želijo, da bi jim nekoč bili podobni. Sploh če so šli skozi svoje iniciacijske procese.

Moški, ki je bil deležen takšne vzgoje, ki je šel skozi takšne ali drugačne vrste iniciacijskih obredov ali procesov, ki ohranja in redno plemeniti svojo zdravo moško energijo med svojimi kolegi ali prijatelji, bo znal poskrbeti za svojo žensko. Ne na ženski, ampak na moški način. Brez velikih besed, z dejanji. Takšen moški bo tudi emancipirano poslovno žensko ali preobremenjeno gospodinjo razorožil pričakovanj, kaj vse bi moški v sodobnem enakopravnem svetu moral, jo s svojo moško energijo umiril in jo preprosto ljubil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja