Valentinovo: Predigra

Vam gredo oglasi ob Sv. Valentinu ali ob Gregorjevem na živce? Služijo zgolj zaslužku trgovcev? Tudi, če nas ti oglasi motijo, ker preveč pozivajo k potrošniškem pogledu na ljubezen, so lahko spodbuda k razmisleku, kako pa sami pristopamo k ljubezni?

Danes bi vašo pozornost usmerila k ljubezenski predigri. Kako pomemben del vašega odnosa je predigra? Kako jo doživljate? Ste kdaj razmišljali koliko časa traja? Vam je izguba časa na poti do vašega cilja? Je vedno enaka ali se kdaj potrudite kaj spremeniti? Kje dobite ideje zanjo? Kdo jo po navadi začne? Kako se pogled na predigro med ženskami in moškimi razlikuje?

Moški se včasih pritožujejo, da je ženska preveč pasivna v spolnosti, da se ne odziva prav ali daje občutek nezanimanja za spolnost. Zakaj? Kaj gre takrat narobe? Res ženske spolnost manj zanima kot moške? Ali je ravno obratno, kot se pritožujejo nekatere ženske, da je moškim vse manj do spolnosti in imajo pri zadovoljitvi ženske velike težave? Ali pa ženske služijo moškim zgolj kot objekt za izpolnjevanje potreb, one same pa jih ne zanimajo? Kakšna je vaša izkušnja?

Gre za razliko v potrebah moškega in ženske. Ko beremo o predigri, običajno beremo o tem skozi moška očala. Predigra moškemu običajno predstavlja telesno pripravo na spolni odnos tik preden se ta zgodi. Časovno lahko gre le nekaj minut, lahko si s partnerko vzameta več časa, ali pa se znajdeta tudi brez nje.

Fokus moških možganov pri ženski je usmerjen bolj v njene telesne atribute, telesne proporce, dele telesa, kot so obline, lase, oči ali ustnice, ki nezavedno preverjajo zmožnost ženske za materinstvo, tudi ko zavestno moški ne želi otrok. Posledično interes za spolni odnos in predigro povezuje s tem, kar vidi in otipa.

Fokus ženskih možganov pa je usmerjen bolj v njegovo zmožnost zagotavljanja varnosti zanjo in za njeno družino, torej predigro veže na občutek. Kadar ima ženska njegovo pozornost, ko ga zanima, kaj mu ima povedati, kako se počuti ali kaj čuti, takrat je moški vreden vstopa v njen svet.

Za žensko je predigra čustvena. Zanjo bo predigra uspešna, če bo moški do nje dlje časa pozoren in se bo ob njem počutila čustveno sprejeto in varno. Lahko to pomeni jutranjo kavo v postelji, poseben dotik, lahko povabilo v gledališče ali kino že dva dni prej, lahko drugače načrtovano preživet čas z njo, lahko skupen obrok, ali izlet.

Lahko gre tudi materialno darilo, a to ženski ne izraža finančne vrednosti, kot razmišljajo nekateri moški, pač pa njegov trud, investicijo njegove energije v iskanje pozornosti zanjo. Ženska si želi, da ga zanima, kdo ona je in kaj se z njo dogaja, da jo posluša. Gre za to, da se ženska zaradi njegove pozornosti kot cvet počasi in subtilno odpira moškemu. V takem vzdušju bo tudi moški ob njej bolj samozavesten in zadovoljen.

Če se torej vrnemo nazaj k vprašanjem na začetku … Čemu valentinovo, Gregorjevo in podobni prazniki? Gre za opomnik k večji pozornosti, ki jo namenjamo en drugemu. Pozornost, ki jo ženska potrebuje, da se moškemu odpre in pozornost, ki jo moški potrebuje, da se v odnosu počuti močan, postavljen in samozavesten, da lahko žensko zadovolji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja