Zakaj smo ženske preobremenjene

Utrujenost, preobremenjenost, vklenjenost v zahteve vsakdanjega preživetja, hitenje, izguba občutka za svojo bolečino … Na podobne pritožbe kolegice je njen psihoterapevt odgovoril z enostavnim klišejskim odgovorom: »Boste morali zmanjšati število svojih zadolžitev.« Zelo enostavno rečeno. Pa je to vselej mogoče? Kolegica je na ta predlog odgovorila, da že zdaj opravlja le najnujnejša opravila, pa jih je še vedno preveč, da bi vsaj v minimalnih okvirnih prišla k sebi in sproščeno zadihala, skrbi jo, koliko časa bo še zmogla tako.

Vloga ženske se je z emancipacijo res znatno spremenila. Doma v gospodinjstvu ima cel kup pripomočkov, kot so kuhinjski roboti, ki v sodobni kuhinji pomagajo, da se ročna dela poenostavljajo, hrana se lahko kupi že napol pripravljena, hladilniki in zmrzovalniki pomagajo, da se hrana lahko pripravlja vnaprej, za večkrat. Peremo in sušimo v strojih in podobno. Vozimo se v avtomobilih. In nenazadnje nam moški v večini več pomagajo, kot so pomagali ženskam v preteklosti.

multi mama

A po drugi strani, je danes ženska zaposlena, pogosto na podobno zahtevnih delovnih mestih v podjetjih kot moški. Poleg tega pa ima cel kup drugih zadolžitev, ki jih opravlja, ker je mama in v mnogih družinah, enostavno zato, ker je ženska. Zjutraj obleče in umije otroke za v vrtec in jih odpelje v vrtec ali v šolo. Če je otrok eden, še gre, če sta dva, trije ali celo štirje, sploh ko so majhni, je že precejšen zalogaj. V službi si ženska prizadeva izpolnjevati zahtevane cilje, čeprav mora pogosto ostati doma, negovati bolnega otroka in skrbeti zanj, ko jo potrebuje. Pripravlja hrano ali skrbi za to, da bodo člani njene družine preskrbljeni za vseh tri-pet obrokov na dan vsak dan v tednu. Skrbi za perilo, da je oprano, suho, zlikano, pripravljeno. In stanovanje, da je čisto, urejeno, kadar gre.

Kar se je skozi čas spremenilo, je da v današnjih časih nima doma zaledja mame, sestre ali drugih sorodnic, ki bi lahko popazile otroke, ko ima opravke, ali ko potrebuje deset minut, da zadiha in pride k sebi, ko je njej težko. Ali ki bi nam skuhale kosilo, da bi se ta čas lahko posvetile otroku, njegovi domači nalogi ali neki drugi razvojni zadregi. Da bi mu lahko v miru posvetile svoj čas. Ali, da bi popazile na otroke, ko bi šla s partnerjem na večerjo in bi brez skrbi o tem, kaj vse se lahko zgodi s to ali drugo varuško (za katero moraš imeti vsaj toliko denarja, da si jo lahko privoščiš!) ali številnih klicev od doma, v miru večerjo tudi pojedla, ali z njim celo zaplesala. Ker to tudi sama potrebuje. Potrebuje čas, ko sta, ne glede na število ali starost otrok, ki jih imata, sama. Kajti njuna povezanost je ključna za ljubeče partnerstvo in dobro vzgojo otrok. Ta ženska družinska naveza je nekoč omogočala tudi priložnost, da deliš svojo stisko z drugimi ženskami, izmenjavo izkušenj, pomiritev, nek naravni krog.

A ženska danes ves čas nekam hiti. Brez hitenja enostavno ne more zorganizirati življenja drugače, da bi vse potekalo, kot mora. Posledica hitenja pa ni le življenje v konstantnem krču, ampak tudi neznanski občutki krivde. Ko zjutraj pričakujemo od otrok, da se hitro prebudijo in pripravijo za vrtec in šolo, imamo slabo vest, da jim ne moremo posvetiti več časa, da bi vse potekalo bolj mirno. Ko pozno pridemo v službo ali med službo skrbimo, če nismo česa pozabili organizirati doma, imamo slabo vest do svojega delodajalca. Ponovno slaba vest, ko pozno pridemo v vrtec, do svojih otrok in partnerja, da ne govorimo o prijateljicah, za katere si včasih sploh fizično ne moremo vzeti časa.

Namen tega članka ni kritizirati moških ali iskati drugačne vrste emancipacije, ker vsaka od nas živi svoje življenje in odnose na svoj način. Pač pa izraziti sočutje in razumevanje do vseh tistih žensk, ki se zaradi različnih okoliščin v njihovem življenju v določenem trenutku spopadajo s fizičnim preživetjem zaradi preobremenjenosti in stalnega hitenja. Ker včasih moraš početi več stvari hkrati. Včasih tudi, ko bi stvari lahko organizirala drugače, veš, da je tako prav. Na primer, v službi včasih veš, da si v neki stvari res poklicana za delo, ki ga opravljaš in ga opravljaš dobro, saj daješ vanj vse, kar lahko daš in se ti zdi, da je to tvoja pot. To delaš z veseljem in se temu finančno ne moreš in niti ne želiš odpovedati, čeprav nihče ni rekel, da bo šlo zlahka.

In po drugi strani se zgodi, da te včasih v istem trenutku otrok res potrebuje. Ker v tistih posebnih trenutkih otrok potrebuje samo mamo. Ker je vsak izmed tvojih otrok samo enkrat majhen in veš, da takrat moraš biti ob njem. Ne samo zaradi tega, ker si njegova mama, ampak, ker si želiš ta trenutek doživeti z njim, ga stisniti k sebi in potolažiti. Želiš mu pokazati, da v življenju pride na pot ta in tistaovira, ampak da bo šlo. Če to zamudiš, kaj ti še od vsega doživetja biti mama sploh še preostane? Tega občutka nobena druga stvar ne more na enak način nadomestiti.

In pridejo trenutki v partnerstvu, ko podobno čutiš, da moraš iz spoštovanja, naklonjenosti in globoke ljubezni do svojega partnerja, posvetiti poseben čas samo njemu. Ker te prenaša, podpira in spodbuja, ti pomaga, te skuša razumeti in preprosto, ker je tam in ga ljubiš.

In včasih, ko vse našteto uspeš na primeren način umestiti v svoje življenje, se že skoraj zgrudiš od utrujenosti in napora v svoji nevrotični gonji k iskanju prave rešitve za vse, nekje v daljavi vključenega televizorja slišiš, ja, ampak najprej moraš poskrbeti zase!

Včasih ženska že velik del sebe izpolnjuje, ko sledi temu, kar čuti. Če čuti, da v službi sledi svojemu poslanstvu, če doma tolaži stiske svojih otrok in z njimi skupaj premaguje težave, če se uresničuje kot ženska v svojem partnerstvu, ali, ko nekje na poti deli svoja bremena s prijateljico. A vseeno je potrebna kdaj pa kdaj še tistih pol urice, ko je za vse okrog poskrbljeno ali tudi ne, ampak si vzame res samo čas zase in za svojo dušo. Pa naj bo to dobra glasba, zanimiva knjiga, sproščujoča masaža ali enostavno kava s prijateljico in že zaleže. Kajne? Kajti ženska je v službi najbolj uspešna takrat, ko je lahko zbrana in ima vsaj malo energije, svojemu otroku daje največ, ko je umirjena in izpolnjena. In nenazadnje je svojemu partnerju takrat tudi najbolj privlačna!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja