Vloga sanj na dopustu

Ljudje smo vse bolj v stresu in preobremenjeni s službenimi obveznostmi, domačimi zadolžitvami ali preprosto že z mislimi na to, kaj se od nas pričakuje, tako da pogosto zvečer le pademo v posteljo, ne da bi imeli čas razmišljati, kako smo preživeli dan ali ga ovrednotiti. Čas nam mineva hitro, od časa do časa pa se znajdemo v stiski, ko nam način življenja, ki ga izbiramo, ne ustreza več, kot nam je nekoč. Če želimo karkoli spremeniti, lahko včasih sledimo sporočilom naše podzavesti in si pomagamo sami. Vendar, kadar smo preutrujeni, se sanjskih sporočil zjutraj ne spomnimo. Tako slišimo ljudi, da nikoli ne sanjajo. A v večini to ni res, ker običajno vsi sanjamo večkrat na noč, le da se pogosto zaradi utrujenosti sanj ne spominjamo.

Zato se pogosto zdi, da najbolj preobremenjeni ljudje, kot so na primer managerji velikih podjetij, raje ne odhajajo na dopust, ali se hitreje vrnejo, ker jih sporočila podzavesti v tem času preplavijo. Ker tega niso navajeni, se jih ustrašijo in se raje vrnejo v običajna kolesja svojih zadolžitev, kajti s tem utišajo sporočila, ki jim jih sanje želijo prenesti. Podobno se zgodi, če naš dopust poteka v množici, med številnimi aktivnostmi in različnimi doživetji, teh sporočil ne bomo slišali. Na dopustu se spočijemo, imamo čas zase, za stvari, ki jih imamo radi in razmišljamo o tem, kako se imamo na dopustu lepo. Za tisti čas pozabimo na obveznosti in zadolžitve, zato imamo v svojih glavah prostor in čas tudi za druge misli, misli nase, če smo srečni, če živimo svoje potenciale, kako si želimo živeti in podobno.

Naša podzavest sicer deluje optimalno. Kadar smo utrujeni, bodo večji deli spanca namenjeni trdnemu spanju, da lahko regeneriramo svoje moči in se najprej telesno, umsko in duševno opomoremo. Ko pa smo na dopustu, ali na primer med vikendom, če smo bolj spočiti, pa naše sanje bolj oživijo in slikajo sporočila naše podzavesti. Tudi sicer so prvi deli noči namenjeni bolj trdnemu spancu, zato so v teh urah sanje prijetnejše, mirnejše, opisne ali pomirjujoče z gledišča njihove sporočilnosti. Ko pa se približujemo jutru in se je telo večinoma že spočilo in regeneriralo, pa si sanje privoščijo radikalnejša sporočila, ki nas včasih šokirajo, predramijo ali pretresejo ter nas silijo v delovanje v smeri izboljšanja kakovosti načina našega življenja.

Ta sporočila lahko upoštevamo, ali pa ne. Kadar ne želimo slišati kritike, ali podzavestno že poznamo določene smernice, pred katerimi si zatiskamo oči, sanje pa bi jih utegnile na novo prebuditi, se raje vrnemo na delo in na svoje stare tire. Če pa si želimo svoje življenje spremeniti, pa ne vemo kako, ali nismo prepričani, kje bi morali začeti ali pa smo le nesrečni, pa ne vemo, zakaj, je mogoče dobro, da svoje sanje spremljamo, poskušamo razumeti njihova sporočila in jim slediti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja